Usługa organizacji przyjęcia, którego główną częścią jest usługa gastronomiczna wraz z elementami pomocniczymi powinna być opodatkowana 8% stawką podatku; wyjątkiem są podawane gorące i chłodzące napoje.

Takie stanowisko zajął Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 10 stycznia 2018 r. (0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW) w interpretacji indywidualnej, której wnioskodawca świadczył usługi organizacji imprez okolicznościowych, których podstawowym elementem była usługa gastronomiczna (przygotowanie i podawanie posiłków w restauracjach) z elementami pomocniczymi, tj. wynajmem sali, obsługą kelnerską czy dekoracją sali i oprawą muzyczna. Zdaniem wnioskodawcy świadczone usługi powinny być zakwalifikowane jako usługa kompleksowa i dla wszystkich dodatkowych świadczeń (z wyjątkiem napojów gorących i chłodzących, dla których obowiązuje stawka 23%) powinno się zastosować stawkę VAT odpowiednią dla dominującej usługi, tj. gastronomicznej. Fiskus przyznał rację wnioskodawcy i uznał, że organizacja imprez okolicznościowych stanowi usługę kompleksową i świadczenia dodatkowe, stanowiące dopełnienie dominującej usługi gastronomicznej, powinny być opodatkowane stawką właściwą dla usługi głównej.